2014. április 3., csütörtök

PET PALACK BIZNISZ

PET palack olaj
50 milliárd palackos víz fogy évente.
Nem túlságosan reklámozott tény azonban, hogy 1 db műanyag palack előállításhoz háromszor annyi víz szükséges, mint amennyi vizet töltenek bele. Tehát egy 1 literes PET palack előállításhoz 3 liter vízre van szükség. A gyártás során felhasznált vízből már csak szennyvíz lesz, ami vagy visszakerül a természetbe, vagy szerencsésebb esetben valamelyik szennyvíztisztító telepre.
17 millió hordó olaj (1 hordó olaj kb. 160 litert tesz ki) használódik el minden évben a PET palackok gyártására. Ez több mint 1 millió autó tankolása egy teljes éven keresztül.
Nézzünk rá egy PET palackra és képzeljük el, hogy negyedéig van töltve olajjal. Ennyi olaj szükségeltetett annak a palacknak a gyártásához.
Ezen felül egy másik 50 millió hordó olaj fogy el évente a víz felszínre pumpálására, kezelésére, szállítására és hűtésére is. Így a példában szereplő PET palackot nyugodtan töltsük tele olajjal.
A PET palack újrahasznosítható. Ha viszont kikerül a környezetbe, akkor 500-1000 év kell a lebomlására. Bomlása alatt mérgezi a vizeket, a talajt, a növény- és állatvilágot.
TOVÁBB A TELJES CIKKHEZ