2014. március 10., hétfő

KÓKUSZOLAJ


kokusOlaj vagy zsír? Nos, ez csak hőmérséklet kérdése, 24 C fok a bűvös határ. Megpróbáltuk: működik. Mondhatnám univerzális, hiszen konyhától a fürdőszobáig helytáll. Sütéshez, testápoláshoz de akár bútorápoláshoz vagy bőrök ápolásához is kitűnő. Íme, egy hasznos cikk a felhasználásról:
 -A kókuszolaj vagy  kókuszzsír/vaj a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. A kókuszolaj olvadáspontja: 24°C. Ettől hidegebb helyen zsírrá dermed, melegebb időben olajjá olvad, szobahőmérsékleten pedig a két fázis közti átmenetként vajszerű állapotot vesz fel.
A kókuszolaj az utóbbi időben igen közkedvelt bőrápolóként, hajkondícionálóként és a konyhában is egyre gyakrabban használják a hagyományos olajak helyett. Mindez nem véletlen, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, amelyek nem járulnak hozzá szervezetünkben zsírszövet kialakulásához – ahelyett, hogy elraktároznánk, szinte azonnal, közvetlenül energiává alakítjuk. A kókuszolaj nem emeli meg vércukorszintünket, de közben energiával tölti fel a szervezetet.